Ett skjutvapen, flera brott

När ett vapen inte beslagtas av polisen fortsätter det ofta att användas i fler skjutningar och brott. 

Det, och mycket annat, visar en rapport från polisregion Stockholm som publicerades i maj 2020.  

Rapporten kartlägger användningen av illegala skjutvapen i polisregion Stockholm under åren 2015-2019 och visar på en mängd intressanta siffror och mönster. Exempelvis att:

  • omkring 40 procent av skjutningarna år 2015-2019 innefattade vapen som redan hade använts i tidigare incidenter.
  • vapnen stannar oftast inom samma kriminella krets och region men kan byta ägare flera gånger. Ibland delas vapnen också mellan kriminella nätverk som har goda kontakter till varandra.
  • omkring hälften av de återanvända vapnen var vid tidpunkten för rapporten beslagtagna av polisen, medan hälften fortfarande fanns ute i de kriminella nätverken.
  • mordvapen återanvänds i mindre utsträckning än andra vapen, åtminstone efter att mordet fullbordats.
  • semiautomatiska pistoler är det vanligast använda vapnet vid skjutningar, före automatvapen och ombyggda start-och gaspistoler.
  • många av de illegala vapnen kommer från serbiska eller turkiska fabrikat och har sannolikt kommit till Sverige från Balkan.
 

Polisen i region Stockholm menar att siffror som dessa understryker hur viktigt det är att få bort illegala vapen från gatan, eftersom de annars riskerar att återanvändas i ännu fler skjutningar. 

Sigrun Sigurdsson, ordförande för Malmö Tigers Wrestling Team

Malmö Tigers skapar rubriker

Malmö Tigers Wrestling Team i Rosengård är ett initiativ att inspireras av, och det märks i media som har börjat uppmärksamma dess arbete för inkludering och social gemenskap. 2021 ser lovande ut för klubben!

Läs mer »
Omslag till rapporten Women in violent extremism in sweden

Kvinnor i våldsbejakande extremism

Våldsbejakande extremism är inte så fullkomligt mansdominerat som man kan tro, enligt en ny rapport från Nordiska Ministerrådet. Rapporten beskriver hur kvinnor i olika extremistiska läger i Sverige kan ha en mer aktiv roll i brottsliga aktiviteter än vad man tidigare har antagit.

Läs mer »

Vad är väpnat våld?

Vapenvåldet är ett hinder för hållbar utveckling runt om i världen med stora mänskliga, sociala och ekonomiska kostnader. I Sverige blir det allt vanligare, trots att vi är ett av de mest demokratiska länderna i världen och har stränga vapenlagar.

Läs mer »

Kontaktformulär

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär så återkommer vi till dig om din fundering. 

Du kan också höra av dig till oss!

För allmänna frågor om konferensen, kontakta:
Yi-Wen Chen, projektledare
yi-wen.chen@piku.se

För frågor om partnerskap eller utställningsplats, kontakta:
Ingrid Haraldsson, VD för Piku
ingrid.haraldsson@piku.se
+46 733 53 00 94