Ett skjutvapen, flera brott

När ett vapen inte beslagtas av polisen fortsätter det ofta att användas i fler skjutningar och brott. 

Det, och mycket annat, visar en rapport från polisregion Stockholm som publicerades i maj 2020.  

Rapporten kartlägger användningen av illegala skjutvapen i polisregion Stockholm under åren 2015-2019 och visar på en mängd intressanta siffror och mönster. Exempelvis att:

  • omkring 40 procent av skjutningarna år 2015-2019 innefattade vapen som redan hade använts i tidigare incidenter.
  • vapnen stannar oftast inom samma kriminella krets och region men kan byta ägare flera gånger. Ibland delas vapnen också mellan kriminella nätverk som har goda kontakter till varandra.
  • omkring hälften av de återanvända vapnen var vid tidpunkten för rapporten beslagtagna av polisen, medan hälften fortfarande fanns ute i de kriminella nätverken.
  • mordvapen återanvänds i mindre utsträckning än andra vapen, åtminstone efter att mordet fullbordats.
  • semiautomatiska pistoler är det vanligast använda vapnet vid skjutningar, före automatvapen och ombyggda start-och gaspistoler.
  • många av de illegala vapnen kommer från serbiska eller turkiska fabrikat och har sannolikt kommit till Sverige från Balkan.
 

Polisen i region Stockholm menar att siffror som dessa understryker hur viktigt det är att få bort illegala vapen från gatan, eftersom de annars riskerar att återanvändas i ännu fler skjutningar. 

tre studenter samarbetar

Vinnarna av studenttävlingen

Inför Mot väpnat våld i Sverige utlyste vi en tävling för studenter som hade idéer på hur vi kan stoppa skjutvapenvåldet. Här kan du möta studenterna bakom de 3 vinnande bidragen!

Läs mer »
Anders Mildner

Intervju med Anders Mildner

En bra konferens måste också ha en skicklig moderator, och vårt val har fallit på Anders Mildner från Altitude Meetings. Vi hörde av oss till honom med några frågor om konferensen och Sveriges problem med skjutvapenvåld.

Läs mer »
Ambassadör Yao

Intervju med Vincent Chin-Hsiang Yao

Taiwan räknas som världens näst säkraste land och har mycket låga nivåer av brottslighet. Vad beror detta på, och kan Sverige lära något av Taiwan? För att få svar på detta besökte vi Taipei Mission in Sweden för ett samtal med ambassadör Vincent Chin-Hsiang Yao.

Läs mer »