Intervju med Paulina Brandberg

"Det är inte en naturlag att det ska se ut som det gör."

Paulina Brandberg är åklagaren som vill få stopp på Sveriges växande problem med skjutvapenvåld och gängkriminalitet. Vi hörde av oss med några frågor om henne och hennes plats på konferensen i november – läs svaren nedan!

Hej Paulina! Du är ju talare på konferensen i november. Vill du berätta mer om vem du är och vad du jobbar med?
– Jag är en åklagare som bor i Stockholm men ursprungligen kommer från Lund. Sedan två år tillbaka arbetar jag på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet där jag främst arbetar med gängkriminalitet och människohandel.

Paulina Brandberg

– Vid sidan av mitt arbete som åklagare är jag rättspolitisk opinionsbildare och debattör och har en kolumn på Expressens ledarsida. Jag är även aktiv inom Liberalerna och kandiderar till riksdagen 2022.

Hur ser du på Sveriges problem med skjutvapenvåld?
– Jag delar den allmänna oro som växer gällande denna problematik. Att utvecklingen så snabbt har gått åt helt fel håll är också anledningen till att jag bestämde mig för att ta klivet ut i debatten och framföra min syn på vad som krävs för att bryta utvecklingen. Det är inte en naturlag att det ska se ut som det gör.

Paulina Brandberg

"Det är genom att belysa frågan från alla perspektiv som man kan hitta de åtgärder som krävs för att bryta utvecklingen."

Varför deltar du på Mot väpnat våld i Sverige?
– Den här konferensen behövs för att sätta fokus på problemet med skjutvapenvåldet. Det är genom att belysa frågan från alla perspektiv som man kan hitta de åtgärder som krävs för att bryta utvecklingen. Jag hoppas att jag genom mitt deltagande ska kunna ge en ökad förståelse för vilka verktyg vi inom rättsväsendet saknar för att mer effektivt kunna bekämpa denna brottslighet.

Vad kommer du att prata om på konferensen?
– Jag kommer att prata om de kriminella gängens rekrytering av framför allt ungdomar och vilka åtgärder som krävs för att stoppa detta.

 

Vilken typ av åtgärder skulle du vilja se från svenska politiker/ beslutsfattare kring problemet med skjutvapenvåld?
– I en situation där vi ser en mer och mer utbredd tystnadskultur måste polis och åklagare få bättre verktyg så att vi kan utreda dessa brott även när människor inte vågar vittna. Det i särklass mest effektiva verktyget i denna situation är att få ta del av gängmedlemmars kommunikation. Det är också på detta sätt man kan komma åt dem som är högre upp i gänghierarkin – dem som är hjärnorna bakom brotten men som ofta inte själva deltar i själva utförandet. De avlyssningsverktyg polis och åklagare har idag skulle kunna fungera betydligt mer effektivt med rätt lagstiftning och resurser.

Utöver detta måste både rättsväsendet och socialtjänsten få bättre möjligheter att bryta gängens nyrekrytering. Det är först när vi lyckas med detta som vi långsiktigt kan vända utvecklingen.

Paulina Brandberg

"I en situation där vi ser en mer och mer utbredd tystnadskultur måste polis och åklagare få bättre verktyg så att vi kan utreda dessa brott även när människor inte vågar vittna."

Stort tack till Paulina för hennes engagemang så här långt! Du som deltar på konferensen träffar henne under dag 1 när hon håller en presentation och även leder en diskussion på Open Space-passet. Se programmet och de andra talarna här. 

Paulina Brandberg

Paulina deltar både som talare och diskussionsledare på Open Space-passet under dag 1. Läs programmet här!

Fler inlägg

Yi-Wen Chen

Intervju med Yi-Wen Chen

Yi-Wen Chen, projektledare för konferensen, har ett unikt perspektiv på skjutvapenvåldet. Är Sverige verkligen så bra på social säkerhet och multikulturalitet som vi vill tro? Inte om du frågar Yi-Wen – och det vill hon förändra.

Läs mer »
Ardavan Khoshnood

Intervju med Ardavan Khoshnood

Ardavan Khoshnood har en imponerande resumé som bl.a. docent i akutsjukvård och kriminolog. Den 3 november intar han scenen på Mot väpnat våld i Sverige som en av våra talare. Nu när det närmar sig hörde vi av oss med några frågor om hans syn på skjutningarna!

Läs mer »
tre studenter samarbetar

Vinnarna av studenttävlingen

Inför Mot väpnat våld i Sverige utlyste vi en tävling för studenter som hade idéer på hur vi kan stoppa skjutvapenvåldet. Här kan du möta studenterna bakom de 3 vinnande bidragen!

Läs mer »