Intervju med Paulina Brandberg

"Det är inte en naturlag att det ska se ut som det gör."

Paulina Brandberg är åklagaren som vill få stopp på Sveriges växande problem med skjutvapenvåld och gängkriminalitet. Vi hörde av oss med några frågor om henne och hennes plats på konferensen i november – läs svaren nedan!

Hej Paulina! Du är ju talare på konferensen i november. Vill du berätta mer om vem du är och vad du jobbar med?
– Jag är en åklagare som bor i Stockholm men ursprungligen kommer från Lund. Sedan två år tillbaka arbetar jag på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet där jag främst arbetar med gängkriminalitet och människohandel.

Paulina Brandberg

– Vid sidan av mitt arbete som åklagare är jag rättspolitisk opinionsbildare och debattör och har en kolumn på Expressens ledarsida. Jag är även aktiv inom Liberalerna och kandiderar till riksdagen 2022.

Hur ser du på Sveriges problem med skjutvapenvåld?
– Jag delar den allmänna oro som växer gällande denna problematik. Att utvecklingen så snabbt har gått åt helt fel håll är också anledningen till att jag bestämde mig för att ta klivet ut i debatten och framföra min syn på vad som krävs för att bryta utvecklingen. Det är inte en naturlag att det ska se ut som det gör.

Paulina Brandberg

"Det är genom att belysa frågan från alla perspektiv som man kan hitta de åtgärder som krävs för att bryta utvecklingen."

Varför deltar du på Mot väpnat våld i Sverige?
– Den här konferensen behövs för att sätta fokus på problemet med skjutvapenvåldet. Det är genom att belysa frågan från alla perspektiv som man kan hitta de åtgärder som krävs för att bryta utvecklingen. Jag hoppas att jag genom mitt deltagande ska kunna ge en ökad förståelse för vilka verktyg vi inom rättsväsendet saknar för att mer effektivt kunna bekämpa denna brottslighet.

Vad kommer du att prata om på konferensen?
– Jag kommer att prata om de kriminella gängens rekrytering av framför allt ungdomar och vilka åtgärder som krävs för att stoppa detta.

 

Vilken typ av åtgärder skulle du vilja se från svenska politiker/ beslutsfattare kring problemet med skjutvapenvåld?
– I en situation där vi ser en mer och mer utbredd tystnadskultur måste polis och åklagare få bättre verktyg så att vi kan utreda dessa brott även när människor inte vågar vittna. Det i särklass mest effektiva verktyget i denna situation är att få ta del av gängmedlemmars kommunikation. Det är också på detta sätt man kan komma åt dem som är högre upp i gänghierarkin – dem som är hjärnorna bakom brotten men som ofta inte själva deltar i själva utförandet. De avlyssningsverktyg polis och åklagare har idag skulle kunna fungera betydligt mer effektivt med rätt lagstiftning och resurser.

Utöver detta måste både rättsväsendet och socialtjänsten få bättre möjligheter att bryta gängens nyrekrytering. Det är först när vi lyckas med detta som vi långsiktigt kan vända utvecklingen.

Paulina Brandberg

"I en situation där vi ser en mer och mer utbredd tystnadskultur måste polis och åklagare få bättre verktyg så att vi kan utreda dessa brott även när människor inte vågar vittna."

Stort tack till Paulina för hennes engagemang så här långt! Du som deltar på konferensen träffar henne under dag 1 när hon håller en presentation och även leder en diskussion på Open Space-passet. Se programmet och de andra talarna här. 

Paulina Brandberg

Paulina deltar både som talare och diskussionsledare på Open Space-passet under dag 1. Läs programmet här!

Fler inlägg

samtidspodden

Vi gästar Samtidspodden!

I veckan fick vi äran att gästa Samtidspodden och berätta om konferensen Mot väpnat våld i Sverige! Ungefär 15 minuter in kan du lyssna på Ingrid som berättar om bakgrunden till att vi arrangerar konferensen och hur hon ser på sitt samhällsansvar som företagare.

Läs mer »
Anders Mildner

Intervju med Anders Mildner

En bra konferens måste också ha en skicklig moderator, och vårt val har fallit på Anders Mildner från Altitude Meetings. Vi hörde av oss till honom med några frågor om konferensen och Sveriges problem med skjutvapenvåld.

Läs mer »