Intervju med Vincent Chin-Hsiang Yao

Taiwan räknas som världens näst säkraste land och har mycket låga nivåer av brottslighet. Vad beror detta på, och kan Sverige lära något av Taiwan? För att få svar på detta besökte vi Taipei Mission in Sweden för ett samtal med ambassadör Vincent Chin-Hsiang Yao.

Taiwan är ett litet och befolkningstätt land i jämförelse med Sverige – men har trots detta lyckats hålla brottsligheten på en imponerande låg nivå. Både mindre brott och grövre brott såsom droghandel och skjutningar ligger på så låga nivåer att Taiwan utmärker sig som världens näst säkraste land (se statistik här). Det är dessutom ett demokratiskt land som sticker ut bland andra asiatiska länder för sin progressiva syn på mänskliga rättigheter; med andra ord har Taiwan mer gemensamt med Sverige än man kan tro, menar Ambassadör Yao. 

 

Ambassadör Yao, Tapiei Mission in Sweden

"People may think that Taiwan and Sweden are very different and distant on either side of the globe, but if you google Taiwan, you will be surprised by how similar we are."

Taiwan och Sverige är dock mycket olika när det kommer till säkerhetsaspekten. Med tanke på att det väpnade våldet ökar i Sverige, frågade vi Ambassadör Yao vad Taiwan gör för att skapa ett säkrare samhälle och underlätta polisens arbete med att lösa och förebygga brott. Kanske finns något som Sverige kan lära av?

Ambassadör Yao berättar bland annat att Taiwan använder sig av övervakningskameror i större utsträckning än Sverige och arbetar med poliskontor på kvartersnivå som har ett nära samarbete med lokalsamhället och invånarna. Dessutom är det strängt förbjudet att bära skjutvapen på offentliga platser, något som till och med de kriminella känner sig tvungna att följa. 

Detta är bara några av åtgärderna som kan ligga bakom Taiwans status som världens näst säkraste land –  se intervjun nedan för att höra ännu fler!

Fler inlägg

skjutningar 2021

Skjutningar 2021

Polisen publicerade nyligen färsk statistik över antalet skjutningar år 2021 t.om. den 15 september. Är våldet på väg att förvärras eller minska?

Läs mer »
Digitalt magasin

Digitalt magasin

I samband med konferensen skapar vi ett digitalt magasin som ska spridas till landets kommuner och myndigheter, civilsamhället och andra som arbetar mot väpnat våld. 20-talet kommuner får möjligheten att synas som några av de goda förebilderna i magasinet. Kanske är din kommun en av dem?

Läs mer »

Kontaktformulär

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär så återkommer vi till dig om din fundering. 

Du kan också höra av dig till oss!

För allmänna frågor om konferensen, kontakta:
Yi-Wen Chen, projektledare
yi-wen.chen@piku.se

För frågor om partnerskap eller utställningsplats, kontakta:
Ingrid Haraldsson, VD för Piku
ingrid.haraldsson@piku.se
+46 733 53 00 94