Intervju med Vincent Chin-Hsiang Yao

Taiwan räknas som världens näst säkraste land och har mycket låga nivåer av brottslighet. Vad beror detta på, och kan Sverige lära något av Taiwan? För att få svar på detta besökte vi Taipei Mission in Sweden för ett samtal med ambassadör Vincent Chin-Hsiang Yao.

Taiwan är ett litet och befolkningstätt land i jämförelse med Sverige – men har trots detta lyckats hålla brottsligheten på en imponerande låg nivå. Både mindre brott och grövre brott såsom droghandel och skjutningar ligger på så låga nivåer att Taiwan utmärker sig som världens näst säkraste land (se statistik här). Det är dessutom ett demokratiskt land som sticker ut bland andra asiatiska länder för sin progressiva syn på mänskliga rättigheter; med andra ord har Taiwan mer gemensamt med Sverige än man kan tro, menar Ambassadör Yao. 

 

Ambassadör Yao, Tapiei Mission in Sweden

"People may think that Taiwan and Sweden are very different and distant on either side of the globe, but if you google Taiwan, you will be surprised by how similar we are."

Taiwan och Sverige är dock mycket olika när det kommer till säkerhetsaspekten. Med tanke på att det väpnade våldet ökar i Sverige, frågade vi Ambassadör Yao vad Taiwan gör för att skapa ett säkrare samhälle och underlätta polisens arbete med att lösa och förebygga brott. Kanske finns något som Sverige kan lära av?

Ambassadör Yao berättar bland annat att Taiwan använder sig av övervakningskameror i större utsträckning än Sverige och arbetar med poliskontor på kvartersnivå som har ett nära samarbete med lokalsamhället och invånarna. Dessutom är det strängt förbjudet att bära skjutvapen på offentliga platser, något som till och med de kriminella känner sig tvungna att följa. 

Detta är bara några av åtgärderna som kan ligga bakom Taiwans status som världens näst säkraste land –  se intervjun nedan för att höra ännu fler!

Fler inlägg

tre studenter samarbetar

Vinnarna av studenttävlingen

Inför Mot väpnat våld i Sverige utlyste vi en tävling för studenter som hade idéer på hur vi kan stoppa skjutvapenvåldet. Här kan du möta studenterna bakom de 3 vinnande bidragen!

Läs mer »
Yi-Wen Chen

Intervju med Yi-Wen Chen

Yi-Wen Chen, projektledare för konferensen, har ett unikt perspektiv på skjutvapenvåldet. Är Sverige verkligen så bra på social säkerhet och multikulturalitet som vi vill tro? Inte om du frågar Yi-Wen – och det vill hon förändra.

Läs mer »