Poddtips: hypermaskulina gatugäng

Våldet ger en känsla av mening

Att gängkriminalitet och hypermaskulinitet ofta hänger ihop förvånar nog ingen, men hur det kommer sig är långt ifrån självklart. Vi tipsar om en podd som belyser sambandet. 

Det är många faktorer som samverkar för att den  våldsamma mansrollen ska få fäste: t.ex. uppfostran, socioekonomisk bakgrund, tidigare trauman och framtidsutsikter. 

I detta reportage från Konflikt i P1 får vi höra berättelser från före detta och nu aktiva gängmedlemmar om hur mansnormen kan tvinga in en människa i gängkriminalitet, för att det i vissa fall är det enda som ger en känsla av samhörighet och respekt. 

Varför hamnar människor i den situationen från början, att man måste ta till våld för att hitta gemenskap och självuppfyllelse? Vad blir konsekvenserna av våldet och machokulturen? Lyssna på avsnittet nedan och hör såväl gärningsmäns som experters och socialarbetares perspektiv.

Konflikt i P1, avsnitt om hypermaskulina gatugäng
© Sveriges Radio
Ardavan Khoshnood

Intervju med Ardavan Khoshnood

Ardavan Khoshnood har en imponerande resumé som bl.a. docent i akutsjukvård och kriminolog. Den 3 november intar han scenen på Mot väpnat våld i Sverige som en av våra talare. Nu när det närmar sig hörde vi av oss med några frågor om hans syn på skjutningarna!

Läs mer »
Digitalt magasin

Digitalt magasin

I samband med konferensen skapar vi ett digitalt magasin som ska spridas till landets kommuner och myndigheter, civilsamhället och andra som arbetar mot väpnat våld. 20-talet kommuner får möjligheten att synas som några av de goda förebilderna i magasinet. Kanske är din kommun en av dem?

Läs mer »