Poddtips: hypermaskulina gatugäng

Våldet ger en känsla av mening

Att gängkriminalitet och hypermaskulinitet ofta hänger ihop förvånar nog ingen, men hur det kommer sig är långt ifrån självklart. Vi tipsar om en podd som belyser sambandet. 

Det är många faktorer som samverkar för att den  våldsamma mansrollen ska få fäste: t.ex. uppfostran, socioekonomisk bakgrund, tidigare trauman och framtidsutsikter. 

I detta reportage från Konflikt i P1 får vi höra berättelser från före detta och nu aktiva gängmedlemmar om hur mansnormen kan tvinga in en människa i gängkriminalitet, för att det i vissa fall är det enda som ger en känsla av samhörighet och respekt. 

Varför hamnar människor i den situationen från början, att man måste ta till våld för att hitta gemenskap och självuppfyllelse? Vad blir konsekvenserna av våldet och machokulturen? Lyssna på avsnittet nedan och hör såväl gärningsmäns som experters och socialarbetares perspektiv.

Konflikt i P1, avsnitt om hypermaskulina gatugäng
© Sveriges Radio
tre studenter samarbetar

Vinnarna av studenttävlingen

Inför Mot väpnat våld i Sverige utlyste vi en tävling för studenter som hade idéer på hur vi kan stoppa skjutvapenvåldet. Här kan du möta studenterna bakom de 3 vinnande bidragen!

Läs mer »
samtidspodden

Vi gästar Samtidspodden!

I veckan fick vi äran att gästa Samtidspodden och berätta om konferensen Mot väpnat våld i Sverige! Ungefär 15 minuter in kan du lyssna på Ingrid som berättar om bakgrunden till att vi arrangerar konferensen och hur hon ser på sitt samhällsansvar som företagare.

Läs mer »