Poddtips: hypermaskulina gatugäng

Våldet ger en känsla av mening

Att gängkriminalitet och hypermaskulinitet ofta hänger ihop förvånar nog ingen, men hur det kommer sig är långt ifrån självklart. Vi tipsar om en podd som belyser sambandet. 

Det är många faktorer som samverkar för att den  våldsamma mansrollen ska få fäste: t.ex. uppfostran, socioekonomisk bakgrund, tidigare trauman och framtidsutsikter. 

I detta reportage från Konflikt i P1 får vi höra berättelser från före detta och nu aktiva gängmedlemmar om hur mansnormen kan tvinga in en människa i gängkriminalitet, för att det i vissa fall är det enda som ger en känsla av samhörighet och respekt. 

Varför hamnar människor i den situationen från början, att man måste ta till våld för att hitta gemenskap och självuppfyllelse? Vad blir konsekvenserna av våldet och machokulturen? Lyssna på avsnittet nedan och hör såväl gärningsmäns som experters och socialarbetares perspektiv.

Konflikt i P1, avsnitt om hypermaskulina gatugäng
© Sveriges Radio
Omslag till rapporten Women in violent extremism in sweden

Kvinnor i våldsbejakande extremism

Våldsbejakande extremism är inte så fullkomligt mansdominerat som man kan tro, enligt en ny rapport från Nordiska Ministerrådet. Rapporten beskriver hur kvinnor i olika extremistiska läger i Sverige kan ha en mer aktiv roll i brottsliga aktiviteter än vad man tidigare har antagit.

Läs mer »
Sigrun Sigurdsson, ordförande för Malmö Tigers Wrestling Team

Malmö Tigers skapar rubriker

Malmö Tigers Wrestling Team i Rosengård är ett initiativ att inspireras av, och det märks i media som har börjat uppmärksamma dess arbete för inkludering och social gemenskap. 2021 ser lovande ut för klubben!

Läs mer »

Kontaktformulär

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i detta formulär så återkommer vi till dig om din fundering. 

Du kan också höra av dig till oss!

För allmänna frågor om konferensen, kontakta:
Yi-Wen Chen, projektledare
yi-wen.chen@piku.se

För frågor om partnerskap eller utställningsplats, kontakta:
Ingrid Haraldsson, VD för Piku
ingrid.haraldsson@piku.se
+46 733 53 00 94