Skjutningar 2021

Så här många skjutningar har skett i år – hittills

Polisen publicerade nyligen färsk statistik över antalet skjutningar år 2021 t.om. den 15 september. 

Hittills i år har det totalt skett 234 skjutningar i Sverige. 36 människor har dött och 71 har skadats i en av dessa incidenter. Detta kan jämföras med slutsiffrorna för år 2020: 366 skjutningar, 47 dödade och 117 skadade. Här kan du läsa Polisens statistik år för år.

Det senaste decenniet har skjutningarna i Sverige ökat och lett till flera nya rekordnivåer, både i antal incidenter och dödsfall. I slutet av maj detta år kom en plötslig våg av gängrelaterade skjutningar, alla inom loppet av ett par dygn, varav flera ledde till att människor miste livet. 

I debatten som följde diskuterades det om detta var en slump eller om den plötsliga ökningen indikerade en allmän stegring av det vapenrelaterade våldet i Sverige. Vissa menade att utvecklingen har naturliga toppar och dalar som kan förklara varför våldet stundtals blossar upp för att sedan minska. Nu när 2021 närmar sig sitt sista kvartal kommer vi kunna se till statistiken för det gångna året som en fingervisning för om våldet nått nya rekordnivåer eller om det minskat. 

skjutningar 2021
Hittills i år har det skett 234 skjutningar i Sverige.

Fler inlägg

Yi-Wen Chen

Intervju med Yi-Wen Chen

Yi-Wen Chen, projektledare för konferensen, har ett unikt perspektiv på skjutvapenvåldet. Är Sverige verkligen så bra på social säkerhet och multikulturalitet som vi vill tro? Inte om du frågar Yi-Wen – och det vill hon förändra.

Läs mer »