Vad kan vi göra för att minska det väpnade våldet i Sverige?

Sveriges strikta vapenlagar räcker inte. Vi måste hindra inflödet av illegala vapen och Ardavan Khoshnood, forskare vid Malmö universitet, menar att lagstiftarna måste fokusera på framförallt tre problemområden:
1. Den svenska polisen måste utveckla samarbetet med polisen i Balkan-länderna där de flesta smuggelvapnen till Sverige kommer ifrån.
2. Regeringen måste införa striktare lagar mot vapensmuggling så att kriminella kan fängslas och tull/polis får använda avancerad övervakning.
3. Tullen måste få utökade befogenheter att upprätthålla en kraftfull gränskontroll.
Det krävs också åtgärder som hindrar de kriminella gängen att rekrytera nya ungdomar när någon i deras gäng har dödats. Det måste till långsiktiga insatser där polis, skola, barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten får utökade resurser, för att Sverige ska kunna stoppa de kriminella gängens våldsspiral.
Flera ledande politiker i landets kommuner menar att med bättre myndighetssamverkan skulle samhället kunna komma åt kriminellas tillgångar mer effektivt, vilket förhindrar, försvårar och gör det mindre attraktivt att leva på brott. Det finns exempel på detta i bl a Helsingborg och Göteborg.
Statliga myndigheter kan dra nytta av kommunala myndigheters befogenheter. Exempelvis har miljöförvaltningar, räddningstjänsten och tillståndsenheterna tillsynsrätt över affärsverksamheter som frekvent används av kriminella nätverk. De kan oanmält granska kaféer, restauranger, barer, affärer och förvaringslokaler genom krav på brandskydd, alkoholtillstånd, livsmedels- och miljökontroll.
Regeringen skulle kunna ge de statliga myndigheterna ett generellt samverkansuppdrag med kommuner för att bekämpa organiserad brottslighet. Därtill borde kommunerna omfattas av lagen om uppgiftsskyldighet i samverkan mot organiserad brottslighet så att sekretessbelagd information kan delas smidigt, menar fem Kommunstyrelseordförande i Göteborg, Växjö, Linköping, Stockholm och Helsingborg.
Andra, som arbetar i kommuner och själv vuxit upp i utsatta områden, anser att det är ett grundläggande systemfel i Sverige som skapar problem och utanförskap, och att en del av problemet är att fattigdom är kopplat till bidragstagande som på sikt gör individer handlingsförlamade. Det går att tjäna pengar på misären och de kriminella utnyttjar detta. Idag marknadsför sig de kriminella nätverken ungefär på samma sätt som företag gör och när de rekryterar går de tillväga ungefär likadant som man gör på en arbetsplats.
Ytterligare ett sätt är att samla experter, forskare, sakkunniga, politiker, aktivister m.fl. för att utbyta kunskap, idéer och framgångsrika metoder. Det gör Piku med konferensen ”Mot väpnat våld”, i Malmö den 3-4 november 2021.