Veckans brott: gängvakuum

”Samhället belönar företrädare för de här gängen, och det skickar konstiga signaler.”

Du som följer Veckans Brott på Svt kunde nyligen se vår talare Amir Rostami i studion i ett avsnitt om gängkriminalitet, ett ämne som nu är ännu hetare än vanligt.

Detta eftersom flera makthavare i det så kallade Vårbynätverket är i processen att ställas inför rätta, samtidigt som en hätsk debatt pågår i media om rapartisten Yasins kriminella kopplingar och hans nominering till Årets artist och Årets hiphop på P3 guld-galan.

Foto på Amir Rostami i Veckans Brott
Amir Rostami kommer att delta på konferensen i höst. Klicka för att läsa programmet.

Vad är egentligen artisters roll i att bevara gängkulturen? Vad händer när makthavare i kriminella nätverk försvinner från gatan? Amir Rostami som är docent i kriminologi delade studion med Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, för att svara på dessa frågor.

”De här områdena som haft gängbildningar har strukturerna kvar, så gängen kommer komma tillbaks om det inte finns en tydlig polisiär närvaro som trycker tillbaks och ökar kostnaden för brottslighet, ökar kostnaden för att vara gängkriminell.”

Avsnittet ligger uppe på Svt play, där du kan fortsätta lyssna. Amirs deltagande börjar vid 07:30 minuter.

Mats Löfving, Amir Rostami och Camilla Kvartoft i Veckans Brott
Mats Löfving, Amir Rostami och Camilla Kvartoft i Veckans Brott

Vad är väpnat våld?

Vapenvåldet är ett hinder för hållbar utveckling runt om i världen med stora mänskliga, sociala och ekonomiska kostnader. I Sverige blir det allt vanligare, trots att vi är ett av de mest demokratiska länderna i världen och har stränga vapenlagar.

Läs mer »
Ardavan Khoshnood

Intervju med Ardavan Khoshnood

Ardavan Khoshnood har en imponerande resumé som bl.a. docent i akutsjukvård och kriminolog. Den 3 november intar han scenen på Mot väpnat våld i Sverige som en av våra talare. Nu när det närmar sig hörde vi av oss med några frågor om hans syn på skjutningarna!

Läs mer »