Veckans brott: gängvakuum

”Samhället belönar företrädare för de här gängen, och det skickar konstiga signaler.”

Du som följer Veckans Brott på Svt kunde nyligen se vår talare Amir Rostami i studion i ett avsnitt om gängkriminalitet, ett ämne som nu är ännu hetare än vanligt.

Detta eftersom flera makthavare i det så kallade Vårbynätverket är i processen att ställas inför rätta, samtidigt som en hätsk debatt pågår i media om rapartisten Yasins kriminella kopplingar och hans nominering till Årets artist och Årets hiphop på P3 guld-galan.

Foto på Amir Rostami i Veckans Brott
Amir Rostami kommer att delta på konferensen i höst. Klicka för att läsa programmet.

Vad är egentligen artisters roll i att bevara gängkulturen? Vad händer när makthavare i kriminella nätverk försvinner från gatan? Amir Rostami som är docent i kriminologi delade studion med Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, för att svara på dessa frågor.

”De här områdena som haft gängbildningar har strukturerna kvar, så gängen kommer komma tillbaks om det inte finns en tydlig polisiär närvaro som trycker tillbaks och ökar kostnaden för brottslighet, ökar kostnaden för att vara gängkriminell.”

Avsnittet ligger uppe på Svt play, där du kan fortsätta lyssna. Amirs deltagande börjar vid 07:30 minuter.

Mats Löfving, Amir Rostami och Camilla Kvartoft i Veckans Brott
Mats Löfving, Amir Rostami och Camilla Kvartoft i Veckans Brott
samtidspodden

Vi gästar Samtidspodden!

I veckan fick vi äran att gästa Samtidspodden och berätta om konferensen Mot väpnat våld i Sverige! Ungefär 15 minuter in kan du lyssna på Ingrid som berättar om bakgrunden till att vi arrangerar konferensen och hur hon ser på sitt samhällsansvar som företagare.

Läs mer »
tre studenter samarbetar

Vinnarna av studenttävlingen

Inför Mot väpnat våld i Sverige utlyste vi en tävling för studenter som hade idéer på hur vi kan stoppa skjutvapenvåldet. Här kan du möta studenterna bakom de 3 vinnande bidragen!

Läs mer »